Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

  • Yapay Zekâ ve Uluslararası İlişkiler

    Bu kitap, Yapay Zekânın insanlık ve yeryüzü için en faydalı siyasi organizasyon biçimini ortaya çıkarma potansiyeline odaklanıyor. Yapay Zekânın, tarihsel analiz yeteneği sayesinde, geçmiş rejim ve medeniyetlerin düzen örüntülerini günümüze taşıyabileceğini ve bu verilerle tutarlı bir gelecek projeksiyonu oluşturulabileceğini savunuyor. Ayrıca jeo-ekonomik ve sosyo-politik eşitsizlikten kaynaklanan küresel sorunlara Yapay Zekâ aracılığıyla çözüm önerileri sunuyor.

  • Felsefi Antropoloji

    Alman filozof ve sosyolog Helmuth Plessner, felsefi antropolojinin bir disiplin olarak şekillenmesinde öncü rol oynamıştır. Plessner’in 1961 yaz döneminde Göttingen Üniversitesi’nde verdiği derslerin notlarını bir araya getiren bu eser, felsefi antropolojiye giriş hakkında ondan kalan yegâne metindir. Felsefi antropolojinin teşekkülü, konumu ve işlevi, dil ve çevre problemi, insanın dünya-çevre ilişkisi, ölüm meselesi, kişi ve rol kavramları gibi konulara odaklanan bu eser, Plessner’in felsefi antropolojisine kapsamlı bir bakış sunmaktadır.

  • Çok Odalı Ev

    Prof. Engin Deniz Akarlı'nın takdimiyle yayınlanan bu kitap, Lübnan’ın ve civarındaki Arap topluluklarının tarihine değinmenin ötesinde, tarihe ve ulusal kimlik kavramına bakışımızı sorgulatmaktadır. Bunu da özellikle, modern Lübnan’ın oluşumunda önemli yeri olan Arapçılık ve Lübnancılık tezlerini farklı yönleriyle irdeleyerek yapmaktadır. “Tarih yalnızca bir bilgi arayışı değil, aynı zamanda bir idrak arayışıdır,” diyen yazar Salibi, tarihin ancak tüm boyutlarıyla ele alındığı zaman toplumlar için anlamlı ve yararlı olabileceğini söyler.

  • Vesilecilik (Birinci Kitap) İslam Düşüncesinden Seçme Metinler

    Vesilecilik, tüm etkin gücün ve gerçek nedenselliğin yalnızca Allah’a ait olduğunu savunur. Bu teoriye göre, evrendeki canlılar, nesneler ve olaylar arasında doğrudan bir nedensellik ilişkisi yoktur; her şey doğrudan Allah’ın kudretiyle var olur ve bu yaratma süreci belli bir düzen içinde devam eder. Vesilecilik üzerine hazırladığımız derlemenin birinci cildi, vesileciliğin felsefi boyutlarını ve İslam düşüncesindeki yerini ana metinler üzerinden incelemektedir.

  • Çağdaş Siyaset Felsefesinde Agonistik Politika

    Bu kitapta yazar, post-marksist literatürde önemli bir yeri olan agonistik düşünceyi mercek altına alıyor. Bu düşüncenin felsefi kökenlerine ve geliştirdiği demokrasi teorisine dair detaylı bir inceleme-soruşturmanın ardından iddialı bir agonistik politika eleştirisi sunuyor ve bu kapsamda agonistik öğretiden Türk siyasal hayatı için çıkarılması gereken bazı derslere de değiniyor. Siyaset felsefesine ilgi duyanların göz ardı edemeyeceği son derece önemli bir çalışma.

  • Vesilecilik (İkinci Kitap) Batı Düşüncesinden Seçme Metinler ve Eleştiriler

    Vesilecilik, İslam dünyasında ve Avrupa’da yüzyıllarca entelektüel gündemi belirlemiş bir teori. Avrupa’da Orta Çağ’dan modern döneme geçişte ciddi etkisi olan ve modern Batı felsefesindeki tartışmaların merkezinde yer alan bu teori, felsefe tarihini anlamada kritik öneme sahip olmasına rağmen günümüzdeki anlatılarda neredeyse hiç geçmez. Vesilecilik üzerine hazırladığımız derlemenin ikinci cildi, vesileciliğin Batı felsefesinde göz ardı edilen önemini açığa çıkaran temel metinleri içermekte ve yeni bir felsefe tarihi yazımının gerekliliğine işaret etmektedir.

  • Cemaatin Sınırları - Sosyal Radikalizmin Eleştirisi

    Felsefi antropolojinin kurucularından Helmuth Plessner, 1924 tarihli bu eserinde Ferdinand Tönnies’in “cemaat” ve “cemiyet” kavramlarından hareketle sosyal radikalizmi eleştiriyor. Geçerliliğini halen koruyan Cemaatin Sınırları sosyal bilimlere ilgi duyanların göz ardı edemeyeceği bir eser.

  • İsmet Özel ve Partizan

    İsmet Özel’in karakteristik özelliklerine ve bir bütün olarak entelektüel ve politik biyografisine dair bir açıklama modeliyle, parçacıl ve eklektik okumalara karşı çıkarak tutarlı, bütünsel bir anlatı kurmak isteyen bu çalışmaya karşı “gençlik dönemini genelleştirdiği”, sonraki dönem çalışmalarını (“Bir Yusuf Masalı”nı örneğin) gençlik evresine (“Evet, İsyan”a) indirgediği, göreli bir biçime evrensel ve mutlak bir statü verdiği türünden itirazlar geliştirilebilir. Hiç şüphe yok ki İsmet Özel’in muhtelif eserlerinin her biri spesifik olarak üzerine düşünmeyi ziyadesiyle hak etmektedir. Bu çalışma bir soyutlamaya dayanan genel bir modeldir.

  • Demir Duvar

    Katı siyonistler, 1920’lerde demir duvar doktrinini geliştirdiler. Buna göre İsrail Araplarla müzakereleri ancak ve ancak güçlü bir askeri konum edinerek yürütmeliydi. Avi Shlaim’e göre, İsrail siyasetinin temel taşı haline gelen bu doktrin yüzünden ılımlılar ötekileştirildi ve birçok uzlaşı fırsatı kaçırıldı. Shlaim İsrail’in siyasi ve askeri hamlelerini, yeni belgeler ve sürecin kilit önemdeki isimleriyle yaptığı mülakatlar temelinde tarafsız bir bakış açısıyla analiz ediyor ve modern zamanların en acımasız çatışmalarından birinin yeni bir anlatısını ortaya koyuyor.

Yeni Çıkanlar

Siyaset, Ahlak ve Töre
Ferdinand Tönnies

Alman sosyoloji biliminin kurucularından Ferdinand Tönnies, 1887 tarihli Cemaat ve Cemiyet (Gemeinschaft und Gesellschaft) isimli kitabı ile düşünce tarihine ilişkin bir sentez ve kavramsal bir tasarım olarak cemaat ve cemiyet ayrımını geliştirdi. Bu kavram çifti, varyasyonlarıyla birlikte, onun tüm eserlerinin hem lafzında hem de ruhunda bir hayalet gibi dolaşmaktadır.

Bilgi Felsefesi Nedir?
Duncan Pritchard

Okuyucuya önerimiz, bu kitabı baştan itibaren dikkatlice okumasıdır. Çünkü bu kitapta Türkçe literatürde olmayan türde bir felsefi problematik hâkimdir. Dikkatsiz okumalarda okuyucu açısından ortaya çıkabilecek daha olumsuz durum ise, felsefi tartışmaların Gettierci yöntemle yürütülüyor olmasından kaynaklanan anlama zorluğudur. Bu yöntemin temel özelliği, tartışmayı felsefi sorunun ortaya çıktığı (veya çıkması muhtemel) pratik durumlara dayanarak ele almaktır.