Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

Üniversite

Neydi, Ne Durumda ve Nasıl Olmalı

Kültür ve edebiyat eleştirisi alanlarındaki yetkin çalışmalarıyla bilinen Andrew Delbanco’nun üniversiteler üzerine yazdığı bu eser, yayımlandığı günden itibaren çok sayıda kamusal tartışmanın konusu oldu. Üniversitelerin ticarileştiğine, eğitimin eski yetkinliğinden uzaklaştığına, üniversite yaşamının ve gençlik kültürünün bir tüketim ortamı şeklinde yeniden yapılandığına dair yaygın tespitleri de odağına alan Üniversite, konuyu güncel boyutlarının yanı sıra tarihsel manzara içine de oturtarak tartışıyor. Yükseköğretim ve üniversiteler üzerine yapılan çağdaş tartışmaya tarihsel ve kültürel bir derinlik katan bu eser, tüm dünyada üniversitelerin Amerikanlaştığı bir bağlamda bu modelin gelişmiş yönleri kadar mevcut sorunlarına da ışık tutuyor.

Üniversitelerin ve üniversite kolejlerinin ortaya çıkış koşulları ile sonraki gelişimleri arasındaki ilişkileri dakik bir şekilde ele alan Delbanco, derin bir misyon bunalımı içindeki çağdaş üniversitenin yörüngesine dair üretilen muhtemel cevapların dikkate alması gereken konu başlıklarını listeliyor. Hızlı ve kestirmeci cevaplar yerine, üniversitelerin mevcut soru/sorunlarının iyi bir şekilde incelenmesi için ilgilileri nitelikli bir üniversite tartışmasına zihnen hazırlıyor. Delbanco’nun özellikle Amerikan üniversitelerinden dünyaya yayılan üniversitenin kültürel yaşamına dair gözlem ve değerlendirmeleri de çağdaş eleştiriler içinde en derinlikli ve incelikli yapılanlardan biri.

Bu kitabı satın al (Babil) Bu kitabı satın al (Kitapyurdu) Bu kitabı satın al (Idefix) Bu kitabı satın al (Pandora) Bu kitabı satın al (Hepsiburada) Bu kitabı satın al (Trendyol)

Diğer Kitapları (Emrah Saraçoglu)

Kitap Hakkında Yorum Yazın