Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

Osmanlı Kudüs’ü

Kent Kimliği, Nüfuz ve Meşruiyet (1703-1789)

İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik için kutsal kabul edilen Kudüs, tarih boyunca birçok dönüşüme sahne olmuştur. 16. yüzyılda şehri hakimiyetine alan Osmanlı Devleti de Kudüs’e önem vermiş, şehrin gelişiminde büyük rol oynamıştır.  

Alaattin Dolu, 18. yüzyıl Osmanlı Kudüs’ünü şehir mekânı, toplumsal yapı, siyaset, ekonomi ve hukuk ekseninde inceliyor. “Şehrin ne olduğu” sorusundan hareketle Kudüs’ün kimliğini oluşturan unsurları tanımlıyor. Şehrin yönetiminde merkezle yerel güçler arasındaki ilişki, vakıf-şehir Kudüs’te vakıflar sayesinde güçlenen yerel aileler, Şehrin mahalleleri ve nüfusu, servet dağılımı ve “fukaralık”, Osmanlı Devleti’nin sembolik meşruiyet araçları olarak hac kervanı ve Kudüs surresi, kadı mahkemesi ve divana sunulan şikâyetler, vergi düzeni içerisinde sipahiler, köylüler, gayrimüslim hacılar… Bu başlıkları geniş arşiv kaynakları ve ikincil literatür temelinde inceleyen bu kitap, alanında Türkçe kaleme alınmış en kapsamlı çalışma nitelemesini hak ediyor.

Bu kitabı satın al (Babil) Bu kitabı satın al (Kitapyurdu) Bu kitabı satın al (Idefix) Bu kitabı satın al (Pandora) Bu kitabı satın al (Hepsiburada) Bu kitabı satın al (Trendyol)

Kitap Hakkında Yorum Yazın