Entelektüel yayıncılıkta yeni bir açılım.

Davutoğlu'ndan yeni bir medeniyet okuması

Davutoğlu\'ndan yeni bir medeniyet okuması

Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde yaptığı seyahatlerde tuttuğu notlarla yazdığı “Medeniyetler ve Şehirler” kitabı yayınlandı. Kitabın büyük bölümünü yurtdışı gezilerinde uçakta kaleme alan Davutoğlu, Saraybosna'dan İstanbul'a, Şam'dan Medine'ye, medeniyet haritamızın koordinatlarını çıkarıyor.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Nisan ayında tamamladığı yeni kitabı “Medeniyeter ve Şehirler” yayınlandı. 10 Haziran’da raflardaki yerine alacak kitapta Davutoğlu, medeniyet ile şehir arasındaki ilişkiyi “eksen şehirler” kavramı etrafında ele alırken kültür haritamızı adeta yeniden çiziyor.

YENİ BİR MEDENİYET OKUMASI

Kitap, Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde yaptığı seyahatlerde tuttuğu notlara dayanıyor. Büyük bölümü uçakta yazılan kitabın zengin kültürel arka planı Davutoğlu'nun derin bakış açısından izler taşıyor. İslam-Osmanlı-Türk medeniyetler sürekliliğinin kendisini en iyi şehirlerde gösterdiğini sık sık dile getiren Davutoğlu, Saraybosna'dan İstanbul'a, Şam'dan Medine'ye, Kuala Lumpur'dan Bahçesaray'a medeniyet haritamızın koordinatlarını çıkarıyor. Kitap bu yönüyle, mütevazı ve yeni bir medeniyet okuması sunuyor.

YAZAMADIĞI GİRİŞİ BİTİRDİ

Davutoğlu, medeniyetlerin yükseliş ve düşüş tarihlerinin mihenk taşlarını oluşturan “Eksen Şehirler”i tasnifinin başına koyarken, “Medeniyete Öncü Kurucu Şehirler”, “Medeniyet Tarafından Kurulan Şehirler”, “Aktarılan Şehirler”, “Hayalet Şehirler”, “Tasfiye Edilen Şehirler”, “Etkileşim Şehirleri”, “Dönüşen/Dönüştüren Şehirler” başlıkları altında medeniyetler ve şehirler arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Davutoğlu, gidip gördüğü, cadde, sokak ve pazarlarında dolaştığı kendi ifadesiyle “bizzat tecrübe ederek hissettiği” şehirlerin izlerini eserine yansıtıyor.

Davutoğlu, Başbakan olduktan sonra fırsat bulamadığı için kitabın giriş kısmını yazamadığını bu nedenle eserinin baskıya verilemediğini açıklamıştı.

Kaynak : http://www.karar.com/gundem-haberleri/davutoglundan-yeni-bir-medeniyet-okumasi-145403